Σάββατο, 4 Μαΐου 2013

Σύσταση διαφόρων ειδών γάλακτος
Στον πίνακα παρουσιάζεται η σύσταση του γάλακτος της αγελάδας, της
αίγας, του πρόβατου και του ανθρώπου.
Όπως έχει διαπιστωθεί, το γάλα του όνου προσομοιάζει στο ανθρώπινο, σε
γενικό βαθμό, περισσότερο από τα υπόλοιπα είδη γάλακτος, ενώ διαφέρει σημαντικά
στο ποσοστό λιποπεριεκτικότητας από το ανθρώπινο.
Επίσης, συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη γάλακτος, στο γάλα όνου περιέχεται
το μεγαλύτερο ποσοστό νερού (91,2%) ενώ, η συγκέντρωση των πρωτεϊνών είναι
σχεδόν η χαμηλότερη με τελευταίο το ανθρώπινο και έχει αντίστοιχα και το
χαμηλότερο ποσοστό καζεΐνης (0,38%). Ακόμα, το γάλα όνου έχει τη μικρότερη
λιποπεριεκτικότητα 1%, από το αγελαδινό, το αίγειο και το πρόβειο. Τέλος, το γάλα
όνου έχει το υψηλότερο ποσοστό λακτόζης (6,9%) και τη χαμηλότερο ενεργειακό
περιεχόμενο (1939Kj/kg).
Το pH του γάλακτος όνου κυμαίνεται στο 7,0 – 7,2 όπως και το ανθρώπινο,
ενώ το αγελαδινό κυμαίνεται στο 6,6 – 6,8.

Πηγή: ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
&
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ
ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ
ΣΠΟΥΔΩΝ
«ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ»
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΟΝΟΥ
ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ-ΑΓΓΕΛΙΚΗ 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου